Športna dvorana Mengeš

Mengeš, Slovenija

Občina Mengeš je pridobila popolnoma novo nizkoenergijsko večnamensko športno dvorano, ki je s podzemnim povezovalnim hodnikom povezana z Osnovno šolo Mengeš. Gradnja športne dvorane se je začela v juliju 2019 in je v oktobru 2020 dobila svojo končno podobo. V sodelovanju z Gartner arhitekti, ki so zasnovali dvorano, je Elan Inventa zagotovil opremo za športno dvorano, garderobe, hodnike, pisarno za prodajo vstopnic in zunanje igrišče. 

Uporabljeni materiali in zunanji izgled objekta so prilagojeni prostoru, zelenim parkovnim in rekreacijskim površinam. Notranjost objekta zaznamujejo materiali kot so les, vidni beton, beli omet in steklo. Velika pozornost je bila namenjena skladnosti posameznih elementov opreme, ki ustvarjajo zadržan a eleganten notranji ambient. Projekt je poleg posebne izbire materialov poseben tudi zaradi učinkovite energetske zasnove in inštalacije. Na celotnem objektu je nizko-temperaturno talno gretje, za najvišjo stopnjo energetske varčnosti so na celotnem objektu vgrajena izključno LED svetila, za samo upravljanje pa je izveden centralno nadzorni sistema (CNS). Obodne nosilne stene so izvedene iz križno lepljenih plošč, ki so dodatno ojačane z lesenimi rebri, med katere je vpihana celulozna toplotna izolacija. Finalni sloj zunanjih sten predstavljajo lesno vlaknene toplotno izolacijske plošče, na katerih je izvedena kontaktna fasada. Streha je v celoti izolirana s toplotno izolacijo iz celuloznih kosmičev. Finalni sloj predstavlja ekstenzivna ozelenitev, na katero je mogoče naknadno namestiti tudi PV panele za proizvodnjo električne energije (Gartner arhitekti).

ŠD Mengeš

Vir: Gartner Lifecycle Arhitecture

Elan Inventa je zagotovil športno opremo skladno z vizualnimi zahtevami projektantov ter v skladu z najvišjimi standardi kakovosti in varnosti. Zasnovali, dobavili in izvedli smo športni parket z zarisanimi igrišči, teleskopsko tribuno pod balkonom in pregradni zavesi, ki prostor razdelita na tri ločene dele. Dobavili smo opremo za izvajanje različnih športnih iger ter telovadno opremo za ustrezno izvajanje športne vzgoje. V dvorani so zaradi dodatne zaščite nameščene tudi zaščitne mreže sten in oken. Zanimiva elementa v večnamenski športni dvorani sta tudi plezalna stena in igralna kletka, ki omogočata izvajanje dodatnih športnih aktivnosti. Zunanje igrišče je opremljeno z vgradnimi koši in rokometnimi goli. Poleg športne opreme v večnamenskih športnih prostorih je Elan Inventa namestil tudi opremo na hodnikih, v garderobah in pisarni za prodajo vstopnic.

Ponosni smo na uspešno izveden projekt, ki je za uporabo na voljo osnovnošolcem kot tudi ostalim občanom, ki si želijo športnih aktivnosti. Veseli nas, da se šport razvija v skladu s sodobnimi smernicami in se prilagaja potrebam novih generacij.